.feed-links {display:none !important;}

Subiecte rezolvate variante bacalaureat Caracterizarea personajelor: Allan

Caracterizarea personajelor: Allan

Romanul este scris la peroana I, naratorul-personaj identificandu-se cu autorul, prin jurnalul intim care sta la baza realizarii romanului propriei experiente de viata. Allan este personajul principal al romanului si intruchipeaza indragostitul lucid si analitic. Roman al experientei, cu valente autobiografice, incipitul reflecta starea de incertitudine a lui Allan, un englez de 24 de ani. Scris la persoana I, autorul-narator a consemnat in jurnalul intim propria poveste de iubire pe baza caruia a realizat romanul. Autointrospectia constiintei si a sufletului, dialogul si monologul interior scot in evidenta zbuciumul interior al personajului, cauzat de incertitudinea iubirii. Allan este intr-o deruta interioara: cand este un observator rece, cand exaltat, cand fericit. Insa ramane lucid cu o perceptie rationala a propriilor trairi si a celor din jur. Inceputul relatiei dintre Allan si Maitreyi se instaleaza lent, sentimentul de iubire se infiltreaza in sufletul lor. Allan cauta explicatii, este dominat de incertitudini, construieste situatii pe baza unor argumente, apoi tot el le respinge, pentru a le inlocui cu altele care i se par mai potrivite. Analizeaza cu meticulozitate fiecare gest, fiecare cuvant al fetei si mereu este surprins de imprevizibila Maitreyi si de ospitaliera sa familie. Tulburarile si framantarile permanente ilustreaza firea dilematica a eroului care nu poate intelege atitudinea inginerului Sen, care il trateaza ca facand parte din familie.
Caldura cu care este primit in casa acestuia de toti membrii familiei par sa incurajeze aproprierea dintre cei doi tineri. Mentalitatea de european a lui Allan ii face sa interpreteze atitudinea lor ocrotitoare ca pe un imbold spre mariaj, cand in fond, ei il adoptasera doar spiritual, fara sa depaseasca limitele impuse de religia lor, dovada fiind respingerea totala a dorintei lui Allan de a se casatori cu fiica lor. Comportamentul schimbator a Maitreyiei il determina pe Allan sa fie mereu in alerta, atent analitic. De aceea alte intreabari vin sa tulbure sufletul sau in cautare de certitudini. Despartirea brutala si naucitoare de Maitreyi ii provoaca lui Allan o nesfarsita suferinta, o puternica si profunda durere, devine patetic, plange, are ganduri de sinucidere.

Finalul romanului descrie incercarile eroului de a se consola, continuand sa-si analizeze starile, gandurile, reactiile in raport cu alte femei. Are o relatiei cu Geurtie, din interese materiale, dar persista gandurile la Maitreyi cu aceasi iubire. Finalul romanului se savarseste cu gasirea unei scrisori a unui necunoscut catre Maitreyi, din care reiese o relatie de iubire de care Allan nu stia nimic. Allan isi pune mari semne de intrebare in privinta iubirii catre Maireyi si se intreaba daca nu a fost doar o iluzie, o pacaleala.

Cele mai căutate subiecte:

Cele mai căutate subiecte la examenul de bacalaureat din 2020:

Postări populare