.feed-links {display:none !important;}

Subiecte rezolvate variante bacalaureat Caracterizarea personajelor: Harap-Alb

Caracterizarea personajelor: Harap-Alb

Harap-Alb, personajul principal si eponim (care da numele operei), este destoinic si curajos, ramas in zona umanului pentru ca este prietenos, cuminte si ascultator ca un flacau din Humulesti, nefiind inzestrat cu puteri supranaturale. El devine erou exeplar prin autenticitatea lui umana, fiind cuprins de frica si nesiguranta, de neputinta si disperare, asadar avand slabiciuni omenesti. In basm, protagonistul reprezinta binele care simbolizeaza adevarul aflat in conflict cu fortele raului, reprezentate de minciuna. In finalul basmului adevarul iese triumfator.


Semnificatia numelui reiese din scena in care Spanul il pacaleste pe fiul craiului sa intre in fantana. De aici reiese ca eroul este naiv, lipsit de eperienta si foarte credul. Principala trasatura a lui Harap-Alb este aceea ca stie sa-si faca prieteni buni si devotati.
Probele la care este supus au sensuri simbolice pentru maturizarea personajului, contribuind la formarea lui ca adult, de la adolescenta spre maturitate. Naiv dar cuminte si ascultator, el urmeaza sfaturile adultilor care-i voiau binele dar se simte vinovat atunci cand incalca promisiunea tatului, de a se feri de Omul Span si Imparatul Ros. Protagonistul dovedeste loialitatea si credinta fata de stapanul sau Spanul, isi respecta cuvantul dat, atestand astfel originea craiasca si educatia aleasa primita. Teama si nesiguranta pun stapanire pe protagonist. O experienta fundamentala pentru maturizarea protagonistului o constituie intalnirea cu Omul Ros, care-l supune la diverse probe si pe care Harap-Alb le trece cu ajutorul prietenilor sai, in schimbul fetei de imparat. Harap-Alb cunoaste sentimentul iubirii fata de fata Imparatului Ros, care, in finalul basmului ii salveza viata. Dupa demascarea Spanului si uciderea acestuia de catre calul fermecat, Harap-Alb redevine el insusi, fecior de crai. Ca viitor imparat isi poate asuma raspunderea unei familii si conducerea unei gospodarii, dupa, experienta capatata care-i confera statutul de adult pregatit pentru viata.

Cele mai căutate subiecte:

Cele mai căutate subiecte la examenul de bacalaureat din 2020:

Postări populare