.feed-links {display:none !important;}

Subiecte rezolvate variante bacalaureat roman subiectiv-psihologic: Patul lui Procust de Camil Petrescu

roman subiectiv-psihologic: Patul lui Procust de Camil Petrescu

Date despre autor si opera:
Camil Petrescu apartine perioadei interbelice a literaturii romane, el este intemeietorul romanului modern de tip subiectiv. 


Tema: 
Opera literara “Patul lui Procust” trateaza drama intelectualului roman in raport cu societatea in care traieste. 


Specia literara: 
Romanul este o specie a genului epic, de mare intindere cu personaje numeroase,cu o actiune complexa, desfasurata pe mai multe planuri narative, cu un conflict puternic. “Patul lui Procust” este un roman modern de tip subiectiv. Perspectiva narativ aeste multipla, iar scrierea prezinta, la persoana intai, confesiuni ale naratorilor. 


Semnificatia titlului: 
Titlul este o metafora, care se fundamenteaza pe legenda antica greaca conform careia talharul Procust mutila oamenii pe care ii intalnea, silindu-i sa se potriveasca sablonului sau. Cei foarte inalti erau scurtati pana cand incapeau iar cei scunzi erau intinsi pentru a ocupa tot patul de arama. Acest act de sadism inglobeaza o semnificatie profunda, drept ideea centrala a romanului: societatea mutileaza sufleteste individul, impunandu-i rigorile sale. 


Opera literara este structurata pe trei planuri principale: planul doamnei T, care se confeseaza prin scrisori, reconstituind partial viata ei, planul lui Fred Vasilescu, ingloband date esentiale despre existenta sa si refacand destinul lui Ladima, tot in scrisori si planul autorului, configurat prin intermediul notelor de subsol. Cele trei scrisori ale doamnei T sunt adresate autorului, din dorinta acesteia de a se confesa cu sinceritate. Pornind de la sfatul autorului, ea reda faptele si sentimente. Maria Manescu (doamna T), o persoana distinsa si inteleapta, spera ca, prin confesiune, isi va edifica siesi niste date esentiale ale propriului destin. Ea relateaza o situatie amoroasa care i se pare nedreapta: este iubita cu disperare de un anume D, care ii produce mila si dezgust, si iubeste pe un anume X, care nu-i acorda atentie, desi avusese o aventura cu el. 


A doua parte a romanului reproduce jurnalul lui Fred Vasilescu, o confesiune care prezinta doua povesti de iubire aflate in analogie, in scopul de a oferi autorului un subiect pentru o viitoare scriere. In notele de subsol, se precizeaza ca Fred este acel domn X, fiul industriasului, prezent in Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi”, Tanase Vasilescu. El este un reprezentant tipic al societatii din care face parte: un tanar de 25 de ani, diplomat si aviator, avand inainte o cariera stralucita, amator de distractii mondene. Pretextul confesiunii sale este deceptia erotica, pe care n-o putea depasi. Intr-o zi oarecare de vara, el face o vizita Emiliei, o prostituata. Aceasta il invita in dormitor si ii ofera spre lecturare scrisorile amoroase primite de la George demetru Ladima, un reputat gazetar, care se sinucisese cu putin timp in urma. Desi Fred isi crease o opinie despre Emilia isi da seama ca, pentru Ladima, ea este idealul de feminitate. Emilia primeste de la gazetarul Ladima scrisori de dragoste impresionante. Relatia dintre ei este perceputa in mod diferit de fiecare. Pentru Ladima aceasta relatie devine o iubire platonica, ideala, care-i ofera implinire sufleteasca. Ladima este personajul absent din roman, a carui existenta e reconstituita din scrisori, la care se adauga marturii ulterioare ale necunoscutilor. Pe masura ce citeste, Fred isi aminteste imprejurarea in care l-a cunoscut pe Ladima. Aflat fiind la Techirghiol, chinuit de sentimentul geloziei, Fred o supravegheaza pe fosta sa iubita, doamna T. In momentul in care el observa o apropiere dintre femeie si unul dintre cei cu care era la masa, reactioneaza impulsiv. Ladima, prezent si el in locaul respectiv intervine in favoarea doamnei. Situatia conflictuala e rezolvata insa pe cale amiabila. Ulterior, se reintalnesc intr-un moment de cumpana pentru Fred, care o iubea pe doamna T. Fred simte nevoia sa se confeseze lui Ladima, intuind capacitatea acestuia de a-l intelege. Scrisorile citite ii ofera naratorului avantajul de a cunoaste personalitatea complexa a omului deosebit, ale carui calitati le intuia. Totusi profunzimea lui intelectuala se afla intr-o discrepanta totala cu naivitatea de a o considera pe Emilia intruchiparea angelicului, desi ea are alti amanti, Ladima se autoiluzioneaza. 


Din punct de vedere profesional, viata lui Ladima cunoaste suisuri si coborasuri. Dintr-un gazetar de succes, ajunge un muritor de foame pentru ca ulterior sa fie recomandat de Fred tatalui sau pentru functia de director la o gazeta. Campaniile de presa initiate de Ladima sunt apreciate pana in momentul in care acesta descopera afacerile necinstite intreprinse de Tanase Lumanararu si Nae Gheorghidiu, detinatorii ziarului in care el  publica. Gazetarul isi dovedeste verticalitatea, spunand ca nu poate scrie la comanda si isi prezinta demisia pentru ca nu accepta compromisurile. Emilia este dezamagita de hotararea lui mai ales ca functia acestuia ii conferea o postura privilegiata si ei. Inainte de a se sinucide, Ladima traieste in saracie si mizerie sufleteasca; niciun ziar nu-i mai publica articolele, iar femeia iubita, il dezamageste profund. 


Epilogul intai consta in incercarile lui Fred Vasilescu de a afla exact cauzele care l-au determinat pe Ladima sa se sinucida. Astfel, procurorul care ancheteaza cazul Ladima ii spune ca acesta se impuscase direct in inima, lasand in buzunarul hainei o bancnota de o mie de lei, bani imprumutati de prieteni pentru a nu se presupune ca a murit din cauza saraciei. Prefera motivul iubirii pentru o fiinta superioara si dedica ultima sa scrisoare doamni T. Manescu. Fred discuta cu prietenii lui apropiati care-i marturisesc ca intr-adevar Ladima s-a sinucis din pricina unei femei. 


Epilogul al doilea, scris de autor, aduce lamuriri suplimentare asupra lui Fred Vasilescu, cel care se angajeaza sa reconstituie destinul lui Ladima. Descopera astfel placerea de a scrie si, la final, ii trimite autorului caietele sale. Moare intr-un accident de avion, ramas sub semnul intrebarii. Averea sa i-o lasase prin testament, unicei femei pe care a iubit-o, dar pe care a respins-o de fiecare data, din orgoliu. Autorul ii incredinteaza doamnei T caietele lui Fred.

Cele mai căutate subiecte:

Cele mai căutate subiecte la examenul de bacalaureat din 2020:

Postări populare