.feed-links {display:none !important;}

Subiecte rezolvate variante bacalaureat Spatiul romanesc intre diplomatie si conflict in Evul Mediu si la inceputul modernitatii

Spatiul romanesc intre diplomatie si conflict in Evul Mediu si la inceputul modernitatii

In Evul Mediu, cele trei state medievale romanesti au fost tot timpul inconjurate de mari puteri crestine, care au manifestat tendinte de hegemonie asupra spatiului romanesc. In aceasta perioada se afirma: Regatul Ungariei, Regatul Poloniei, Cnezatul Moscovei si Imperiul Otoman a carui expansiune in Peninsula Balcanica incepe in secolul al XIV-lea, el consolidandu-si treptat pozitia in zona. 


Tarile Romane si puterile vecine in secolul XIV: 
Mircea cel Batran urmareste sa contracteze tendintele hegemonice ale Regatelor Ungariei si Poloniei, precum si tentativele Imperiului Otoman de a cuceri Tarile Romane. Incheie un tratat, de pe pozitii de egalitate cu Polonia, tratat care are si un caracter antiungar. Cu Ungaria incheie un tratat care a reprezentat prima alianta antiotomana. Imperiul Otoman organizeaza o expeditie la nordul dunarii, soldata cu victoria lui Mircea in urma bataliei de la Rovine. 


Tarile Romane si puterile vecine in secolele XV-XVI: 
Iancu de la Hunedoara, voievod al Transilvaniei, promoveaza o politica externa cu caracter ofensiv contra otomanilor. Participa la cruciade, organizeaza expeditii militare pe teritoriul Imperiului Otoman la sud de Dunare. Incheie un tratat de pace cu turcii timp de 10 ani. La initiativa legatului papal, regele Ungariei nu respecta pacea si organizeaza o noua cruciada la Varna, soldata cu victoria turcilor, unde regele moare, iar Iancu preia guvernarea Ungariei. In anii urmatori continua seria de cruciade impotriva Imperiului Otoman dar fara succes. In 1452, sultanul Mohamed al II-lea cucereste Constantinopolul, ceea ce provoaca un adevar soc pentru Europa si planuieste inaintarea spre centrul Europei. Iancu de la Hunedoara convoca sub arme fortele crestine si in 1456 are loc batalia de la Belgrad. Victoria este de partea crestinilor, fiind oprita inaintarea turcilor spre centrul Europei. 


Vlad Tepes se afirma in lupta antiotomana in contextul in care papa Pius al II-lea, in 1959, incearca sa relanseze ideea de cruciada impotriva turcilor. In anul 1462 sultanul Mehmet al II-lea (insotit de Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Tepes) porneste o campanie impotriva Tarii Romanesti. In 1462 are loc atacul de noapte de la Targoviste orgnizat de catre Vlad, dar victoria obtinuta nu poate fi fructificata din cauza tradarii boierilor. Din ordinul regelui Ungariei, Vlad este acuzat de tradare si este inchis pana in 1475 cand este eliberat datorita interventiei lui Stefan cel Mare. 


Stefan cel Mare: a avut ca principal obiectiv in politica externa contracararea tendintelor hegemonice ale marilor puteri vecine (Ungaria, Polonia, Imperiul Otoman). Si-a ales, ca modalitate de actiune, evitarea purtarii un conflict cu mai multe state deodata. 


Tarile Romane in context european in timpul lui Mihai Viteazul: pentru a beneficia de sprijinul Transilvaniei in lupta antiotomana, Mihai incheie un tratat cu principele Transilvaniei in 1595. Incheie un tratat cu Imperiul Hasburgic in 1598 prin care este sprijinit militar. In batalia de la Calugareni din 1595, Mihai obtine victoria, nefructificata insa, deoarece turcii reusesc sa ocupe Bucurestiul si incep transformarea tarii in pasalac. Mihai Viteazul se retrage si in acelasi an elibereaza orasele muntene, obtinand o stralucita victorie. Tara Romanesca incheie tratatul cu Imperiul Otoman, care prevedea recunoasterea domniei lui Mihai Viteazul pe viata si reducerea la jumatate a tributului. 
Unirea din 1600: in 1599 va intra in Transilvania, batalia soldata cu victoria lui Mihai. La 1 noiembrie intra triumfator in Alba-Iulia. In primavara lui 1600 a patruns si in Moldova. Unirea a tinut doar pana in 1601, datorita intereselor marilor puteri din zona, care nu doreau un stat romanesc puternic.


Spatiul romanesc si Marile Puteri in sec. XVII-XVIII: Transilvania se remarca in politica europeana prin participarea la Razboiul de 30 de ani (1618-1648). Tara Romaneasca si Moldova isi consolideaza autonomia. In 1699, prin Tratatul de la Karlovitz, Austria anexeaza Transilvania. La sfarsitul sec. XVII si inceputul sec. XVIII, domnitorii romani au dus o politica de echilibru intre cele trei mari imperii (Otoman, Habsurgic si Tarist), incercand sa mentina autonomia. Raporturile Tarilor Romane cu Marile Puteri: In secolul al XIV-lea, plata tributului semnifica rascumpararea pacii, fara alte obligatii din partea Tarilor Romane. In secolul al XVI-lea, dominatia otomana asupra Tarilor Romane s-a accentuat foarte mult. In secolul al XVII-lea, Principatele romane vor promova o politica axata pe diplomatie, pentru a contracara tendintele de expansiune manifestate de marile puteri vecine. In sec al XVIII-lea, Principatele vor fi afectate de conflictele ruso-austro-turce, care se desfasoara aproape continuu in aceast perioada. Se instaureza protectoratul rusesc asupra Principatelor Romane, care se va pastra pana in 1856.

Cele mai căutate subiecte:

Cele mai căutate subiecte la examenul de bacalaureat din 2020:

Postări populare